Wanneer heb ik een nieuwe groepenkast nodig?

1.
Oude stoppenkast vervangen
Het is u aan te raden uw stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast met installatieautomaten. Deze verhogen namelijk de veiligheid. Oude aardlekschakelaars van 0,5A springen niet uit wanneer u onder spanning komt te staan. Dit kan dodelijke gevolgen hebben. Bij nieuwe aardlekschakelaars van 0,03A schakelt de spanning er wel af.
2.
Aanschaf keramische of inductiekookplaat
Gaat u elektrisch koken, zoals keramisch of inductie? Dan dient u uw groepenkast te laten uitbreiden met een aparte 2 x 1-fasefornuisgroep of een 3-fasenkookgroep.
3.
Vervanging of uitbreiding
Gaat u uw huidige groepenkast uitbreiden of aanpassen? Dan is het mogelijk dat uw hele groepenkast vervangen moet worden. Deze moet namelijk voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars.
4.
Extra stopcontacten plaatsen
Laat u extra stopcontacten in uw woning plaatsen? Let er dan op dat dit van invloed is op uw groepenkast. Het kan namelijk zijn dat u extra groepen moet laten plaatsen.
5.
Nieuwe keukenapparatuur
Uw nieuwe keuken is waarschijnlijk voorzien van veel nieuwe apparatuur. Deze vragen veel vermogen. Voor apparaten met een vermogen gelijk of hoger aan 2.000 watt is het belangrijk dat deze op een aparte groep worden aangesloten.
6.
Zonnepanelen plaatsen
Stapt u over op zonnestroom? Dan kan het zijn dat u uw groepenkast moet vervangen of uitbreiden. Naast het aantal groepen, kan het ook zijn dat de hoofdzekering van uw groepenkast vervangen dient te worden. De meeste elektrotechnische installaties zijn namelijk voorzien van een zogenaamde 1-faseaansluiting. Deze is voor veel zonnepaneel installaties niet zwaar genoeg.
7.
Aanschaf andere grootverbruikers
Uit veiligheidsoogpunt is het bij de aanschaf van producten zoals een warmtelamp, sauna, wasdroger of laadpunt voor een elektrische auto belangrijk dat u uw groepenkast uitbreidt met aparte groepen.
8.
Woning moderniseren
Als u een oudere woning gaat moderniseren, wordt het vervangen van de groepenkast meestal automatisch bij de werkzaamheden meegenomen.

Bob Voermans
Eigenaar
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Kunnen wij je voorzien van nog meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen je graag.
Blog

Zonnepanelen zijn een populaire en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken en geld te besparen op je energierekening. Maar hoe werken ze precies en hoeveel kun je ermee besparen? Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche (PV) panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit proces werkt als volgt: Fotovoltaïsche cellen: Een zonnepaneel bestaat uit meerdere PV-cellen die gemaakt zijn van halfgeleidermaterialen zoals silicium. Wanneer zonlicht op deze cellen valt, worden de fotonen (lichtdeeltjes) geabsorbeerd door het materiaal. Elektronenbeweging: De energie van de fotonen zorgt ervoor dat elektronen in het silicium loskomen en gaan bewegen. Dit creëert een elektrische stroom. Omvormer: De gelijkstroom (DC) die door de PV-cellen wordt opgewekt, wordt naar een omvormer gestuurd. Deze omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hoe bespaar je met zonnepanelen? Het besparen met zonnepanelen begint bij de aanschaf en installatie. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, zijn er verschillende manieren waarop zonnepanelen op lange termijn kunnen bijdragen aan kostenbesparingen: Lagere energierekeningen: Door je eigen elektriciteit op te wekken, hoef je minder stroom van het net af te nemen. Dit resulteert in lagere energiekosten. De besparing is afhankelijk van de grootte van je systeem, de hoeveelheid zonlicht die je ontvangt en je energieverbruik. Terugleververgoeding: Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier, wat je maandelijkse energiekosten verder verlaagt. Subsidies en belastingvoordelen: In veel landen zijn er subsidies, belastingvoordelen en andere financiële stimulansen beschikbaar voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Deze kunnen de terugverdientijd van je investering aanzienlijk verkorten. Waarde verhoging van je woning: Huizen met zonnepanelen hebben vaak een hogere marktwaarde. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een energie-efficiënt huis met lagere energiekosten. Conclusie Zonnepanelen zijn een slimme investering voor wie wil besparen op energiekosten en een bijdrage wil leveren aan een duurzamere toekomst. Door te begrijpen hoe zonnepanelen werken en hoe je ermee kunt besparen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over de aanschaf en het gebruik van deze technologie. Heb je nog vragen over zonnepanelen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!